Ieder kind stelt wel eens een vraag. Sommige kinderen stellen zoveel vragen dat je er als ouder moe van kunt worden. Sommige kinderen stellen zo weinig vragen dat jij je wel eens afvraagt wat er in het hoofd van jouw kind omgaat.
Of jouw kind nu veel of weinig vragen stelt, in beide gevallen is kritisch denken waardevol om te ontwikkelen. Het stelt jouw kind in staat om problemen op te lossen, argumenten te analyseren, creatieve oplossingen te bedenken en zelfstandig beslissingen te nemen.
Maar hoe kun jij als ouder jouw kind hierin helpen? Hieronder geef ik je 6 tips hoe jij jouw kind kritisch kunt leren denken.

1. Stimuleer nieuwsgierigheid
Prikkel de nieuwsgierigheid van je kind door zelf vragen te stellen aan je kind. Hiermee zet je jouw kind aan het denken en prikkel je zijn of haar interesses. Wanneer jouw kind zelf een nieuwsgierige vraagt stelt geef je een compliment. Hierdoor zal jouw kind het leuk vinden om vragen te hebben en op zoek te gaan naar antwoorden.
Voorbeeld: Wat denk je dat er zou gebeuren als…? Waarom denk je dat dit zo is? Wat een leuke vraag!
2. Moedig onafhankelijk denken aan
Biedt je kind de ruimte om zijn eigen mening te ontwikkelen. Deze mening zal niet altijd aansluiten bij jouw mening. Probeer in dit geval geen oordeel uit te spreken naar je kind. Door de aandacht op de andere tips te leggen zal jouw kind kritisch genoeg worden om een eigen verstandige mening te ontwikkelen.
Voorbeeld: Wat zou jij doen in deze situatie en waarom? Het is oké om een andere mening te hebben, wat denk jij?
3. Stimuleer probleemoplossend denken
Moedig je kind aan om problemen aan te pakken en verschillende oplossingen te verkennen. Wanneer je kind naar je toe komt met een hulpvraag vraag dan eerst wat ze zelf kunnen doen voor dat je hen helpt. Hierdoor wordt je kind zelfredzaam en ontwikkeld het zelfvertrouwen.
Voorbeeld: Welke stappen zou jij kunnen nemen om dit probleem aan te pakken? Wat zou er gebeuren als je het helemaal anders doet?
4. Bespreek argumenten
Moedig je kind aan om argumenten te onderzoeken en te begrijpen. Stimuleer hen om kritisch na te denken over verschillende standpunten en om bewijs te evalueren voordat ze conclusies trekken. Hierdoor leert je kind om de tijd te nemen voor een juiste beslissing.
Voorbeeld: Laten we beide kanten van het verhaal bekijken voordat we een conclusie trekken. Welke tegenargumenten kun je bedenken voor dit standpunt?
5. Help bij formuleren van vragen
Help je kind bij het formuleren van goede vragen. Moedig hen aan om dieper inzicht te verkrijgen door dieper door te vragen.
Voorbeeld: Welke vragen heb je over dit onderwerp? Laten we samen op zoek gaan naar antwoorden op jouw vragen.
6. Bied uitdaging aan
Geef je kind passende uitdagingen die niet te moeilijk en niet te makkelijk zijn. Het moet moeilijk genoeg zijn zodat je kind er moeite voor moet doen. Het moet wel realistisch zijn anders overwindt je kind de uitdaging nooit. Wanneer je kind geneigd is om op te geven wanneer het tegenzit stimuleer hem dan om door te zetten. Wanneer je ziet dat het te moeilijk is kun je het eenvoudiger maken zodat je kind kan genieten van een succes. Misschien lukt het een volgende keer wel zonder aanpassing.
Voorbeeld: Hoe kunnen we deze uitdaging samen aangaan en wat kunnen we ervan leren? Het is oké om moeilijkheden tegen te komen, laten we samen doorzetten en nieuwe oplossingen bedenken.
Dynamiek met jouw kind
Hoewel het ontwikkelen van kritisch denken waardevol is voor jouw kind, kan het voor ouders uitdagend zijn door verandering in de dynamiek in het gezin. Als ouder is het dan belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en tactvol kunt reageren wanneer je kind ongehoorzaam is of kritiek geeft op de opvoeding. In mijn coachprogramma Hoogbegaafd opvoeden zet ik ouders in hun kracht hoe zij er voor hun kind kunnen zijn. Door als ouder de behoeften van je kind te vervullen kun je een machtsstrijd met je kind voorkomen.