Emotionele kenmerken hoogbegaafdheid

Stel je voor: Je staat overhemden te strijken in de kamer en kijkt naar buiten. De bloemen die je vorige week gepoot hebt zie je nu door de tuin vliegen. Wat is er aan de hand?

Intense emoties

Ieder kind ervaart zijn emoties op zijn eigen manier. Bij hoogbegaafde kinderen worden emoties heftiger ervaren dan bij andere kinderen. Hierdoor kan een hoogbegaafd kind springen van enthousiasme of stampen van boosheid. Dit komt doordat de uitersten van heel blij zijn en heel boos zijn verder uit elkaar liggen. Daarnaast zijn hoogbegaafde kinderen gevoeliger voor emotionele prikkels. Een kleine verandering in een situatie of een vluchtige gedachte kunnen de emotiebalans opeens doen omslaan naar een ander uiterste.  Het springen van enthousiasme en stampen van boosheid kunnen zich daarom binnen 5 minuten van elkaar opvolgen.

Hieronder staan een aantal signalen opgesomd die jij als ouder bij jouw hoogbegaafde kind kunt herkennen.

  • Heftige emoties uiten
  • Stemmingswisselingen
  • Somatische klachten: buikpijn, paniekaanvallen, hartkloppingen, stressvlekken
  • Vragen stellen over de dood
  • Sterk meevoelen met anderen
  • Zich snel gekwetst voelen
  • Behoefte aan diepgaande relaties
  • Zich onbegrepen voelen

Een wirwar aan emoties

Maar jouw kind is niet alléén heel blij of heel boos. Hij of zij ervaart niet altijd het uiterste van deze emoties. Tussen de twee uiterste van deze emoties bevind zich een kleurenwaaier aan complexe emoties met nuances. Door hun emotionele gevoeligheid kunnen hoogbegaafde kinderen meerdere emoties tegelijkertijd of kort na elkaar ervaren. Deze emoties zijn hierdoor lastig om te benoemen en te verklaren. Het vraagt veel zelfkennis en emotieregulatie van een hoogbegaafd kind om deze complexe gevoelens een plekje te geven. Het is komt daarom vaak voor dat hoogbegaafde kinderen ‘vreemd’ of ‘heftig’ gedrag uiten. Om een beter beeld te krijgen hoe dit werkt zal ik het verduidelijken met een voorbeeld.

In de achtertuin speelde Maaike, een vijfjarig hoogbegaafd meisje dat vol verwondering de wereld ontdekte. Plotseling struikelde ze over een hobbel in het paadje en schramde haar knie. Met tranen in haar ogen rende ze naar haar moeder, die liefdevol een pleister op haar wond plakte en haar een troostend snoepje gaf. Maaike voelt een wirwar van emoties; ze is boos op papa omdat het straatje niet vlak was, voelt dankbaarheid voor de zorg van haar moeder, geniet van het snoepje en is gefrustreerd dat ze de hobbel niet heeft gezien. Maaike wordt overspoeld door deze verschillende emoties. Ze kan deze niet plaatsen weet niet hoe ze hier mee om moet gaan. Uit baldadigheid trek ze daarom bloemen uit de grond en slingert deze door de tuin.

Omgaan met heftige emoties

Als ouder van een hoogbegaafd kind vraag je jezelf regelmatig af wat er in je kind leeft. Zeker wanneer je kind zich ‘vreemd’ gedraagt. Hoe ga je hier me om als ouder van een hoogbegaafd kind?

In de blog Omgaan met heftige emoties lees je hoe jij als ouder er kunt zijn voor jouw kind en hoe jij jouw kind kunt leren begrijpen.

Update
Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf jezelf in op mijn lijst en mis nooit meer waardevolle informatie

Volg mij