Als ouder van een hoogbegaafd kind wil je niets liever dan zien dat jouw kind gelukkig is. Je wilt dan ook voorkomen dat je kind zich gaat vervelen of gaat onderpresteren. Veel ouders van hoogbegaafde kinderen lopen hier echter vroeg of laat tegenaan. Je wilt jouw kind daarom de uitdaging geven die hij of zij nodig heeft. Maar wat is passend om jouw kind aan te bieden? En hoe pak je dat aan? Hieronder volgen 6 tips hoe jij mentale uitdaging kan bieden aan jouw kind.

1. Uitdagende materialen
Schrik niet van een leeftijdsadvies op de verpakking van speelgoed. Het is goed mogelijk dat jouw kind toe is aan speelgoed uit een andere leeftijdscategorie. Experimenteer daar eens mee en kijk hoe je kind hierop reageert. Merk je dat het kind er nog niet klaar voor is? Leg het even apart en probeer het later nog eens.
2. Ander speelgoed
Het is goed mogelijk dat jouw kind altijd om het zelfde speelgoed vraagt. Maar waarom vraagt je kind alleen om Lego? Misschien heeft jouw kind nog niet ontdekt dat sudoku’s ook heel leuk kunnen zijn. Staar je daarom niet blind op één soort activiteit maar probeer ook interesses in andere activiteiten aan te wakkeren.
3. Stimuleer zelfgestuurd leren
Streef naar zelfstandigheid van jouw kind. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast is het sterk afhankelijk per leeftijd welke mate van zelfstandigheid passend is. Het is echter wel raadzaam om hier op jonge leeftijd al bewust mee om te gaan. Het is erg waardevol voor jullie relatie en de ontwikkeling van jouw kind als je betrokken bent bij het spelen van je kind. Maar dit betekend niet dat jij 100% van de tijd actief aanwezig moet zijn. Lees meer: Leer je kind zelfgestuurd leren in 6 stappen
4. Spelen met een thema
Voor de meest ambitieuze ouder: Speel met een thema. Spreek samen met je kind een thema af voor de aankomende periode. In deze periode van een aantal weken staat dit thema centraal in jullie gezamenlijke activiteiten. Op momenten dat je kind alleen aan het spelen is kan het ook aan de slag met dit thema. Als voorbeeld: Als gezamenlijk uitje bezoeken jullie een ziekenhuismuseum. Als beloning voor een speciale prestatie geef je jouw kind een ziekenhuis van Playmobile cadeau. Tijdens karaoke zingen jullie ziekenhuis liedjes. In eigen tijd maakt je kind tekeningen over het ziekenhuis. Je laat je kind een filmpje kijken waarin het thema ziekenhuis langs komt.
5. Sociale interactie
Voor het emotionele welzijn en de sociale ontwikkeling van een kind kan het erg nuttig zijn om samen met andere kinderen te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld bij een lokale club waar hoogbegaafde kinderen samen activiteiten ondernemen. Hier kan jouw kind optrekken met ontwikkelingsgelijken. Wanneer dit niet in jouw omgeving georganiseerd word kun je je kind ook een proefles geven in muziek of atletiek om zo te ervaren of jouw kind dit leuk vindt.
6. Monitor en verbeter
Wanneer je met bovenstaande tips aan het werk gaat is het goed om te beseffen dat je niet alle problemen ineens kunt oplossen. Zie het daarom niet als een sprint maar als een marathon. Verwacht geen grote verandering in één keer, maar ontwikkel langzaam een nieuwe leefwijze. Samen met jouw kind ga je rustig aftasten wat wel en niet werkt. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig reflecteert op de laatste veranderingen. Zo blijf je bewust van de ontwikkeling die jullie samen doormaken en blijf je alert om op tijd bij te sturen wanneer nodig.
Gegarandeerd succes!
Wees jezelf ervan bewust dat het wel wat tijd kan kosten voor je samen met jouw kind de gouden formule hebt ontdekt. Laat je daarom niet uit het veld slaan wanneer een experiment niet het gewenste resultaat oplevert. Wil je je kansen op succes vergroten door in één keer raak te schieten? In mijn coachprogramma Hoogbegaafd opvoeden help ik ouders hoe zij er kunnen zijn voor hun kind. Door te bouwen aan een sterke relatie tussen ouder en kind krijg je als ouder meer zicht op de belevingswereld van jouw kind. Daarnaast bied ik je praktische handvatten hoe jij veranderingen effectief kunt toepassen samen met jouw kind.