Snel denken en complexe verbanden leggen zijn belangrijke kenmerken van hoogbegaafdheid. Een zwak werkgeheugen lijkt dan een tegenstrijdig kenmerk. Toch wordt het vaak bij hoogbegaafde kinderen opgemerkt. Hoe komt dat? En wat zegt dit over jouw hoogbegaafde kind?

Grote van werkgeheugen
De grote van het werkgeheugen is afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste vanuit het DNA wat je van je ouders krijgt. Daarnaast ontwikkelt het werkgeheugen in de kinderjaren. Door het trainen met geheugenspelletjes kun je op iedere leeftijd het werkgeheugen vergroten zodat je meer informatie kunt bewaren in je werkgeheugen.
Werkgeheugen bij hoogbegaafdheid
Hoe groot je werkgeheugen is zegt echter niet alles over het vermogen om je werkgeheugen in te zetten in het dagelijkse leven. Hierin valt op dat hoogbegaafde kinderen hun werkgeheugen op een ander manier inzetten dan andere kinderen.
Gebruik van werkgeheugen
Hoe effectief je het werkgeheugen inzet in het dagelijkse leven wordt bepaald door de volgende drie kenmerken:
- Analytisch denken
- Creatief denken
- Kritisch denken
Juist deze drie kenmerken zijn kwaliteiten van een hoogbegaafd kind. Door sterk analytisch te denken kan een hoogbegaafd kind goed overzicht bewaren over de informatie die wordt opgeslagen. Daarnaast stelt creatieve denken het kind in staat om complexe verbanden te leggen tussen stukje informatie die los van elkaar lijken te staan. Als controlemechanisme kan een hoogbegaafd kind door kritisch denken snel verkeerde verbanden afkeuren waardoor voornamelijk realistische complexe verbanden overblijven.
Werkgeheugen in de praktijk
Wanneer een zwak werkgeheugen bij jouw hoogbegaafd kind wordt vastgesteld kan dit voor verwarring zorgen. Als ouders is het goed mogelijk dat je dit niet passend vind bij je kind. Maar zoals je nu hebt ontdekt hoeft de werkelijke grote van het werkgeheugen niet groot te zijn om het toch heel effectief in te kunnen zetten in het dagelijkse leven. Wil je meer inzicht krijgen in hoe jouw kind denkt en ontwikkeld? In het gratis handboek De vijf sleutels naar verbinding geef ik jou praktische handvatten om een sterke verbinding aan te gaan met jouw hoogbegaafde kind. Hierdoor krijg jij unieke inkijkjes in het brein van jouw kind en kun je gericht hulp bieden in de ontwikkeling van jouw kind.