Verveling is voor hoogbegaafde kinderen niet alleen vervelend. Het heeft vaak ook ernstige gevolgen op langere termijn. Het is daarom noodzakelijk om de negatieve gevolgen van verveling zo snel mogelijk te beperken. Om hoogbegaafde kinderen weer te laten bloeien is het belangrijk om hen ruimte te bieden voor enthousiasme en voldoening.

Wanneer hoogbegaafde kinderen zich met regelmaat vervelen heeft dit invloed op hun prestaties en gedrag. In Hoogbegaafd impact van verveling wordt uitgelegd hoe verveling er voor kan zorgen dat een hoogbegaafd kind gaat onderpresteren of storend gedrag laat zien.
Interesse
Door een verlies aan interesse in de lesstof kan het hoogbegaafde kind gaan onderpresteren. Om recht te doen aan zijn kwaliteiten zal het kind zich moeten inspannen om zich te kunnen ontwikkelen. Hiervoor zal het kind geprikkeld moeten worden om aan de slag te gaan. Een positieve en toegankelijk manier om het kind te prikkelen is door enthousiasme. Door het kind te prikkelen in een onderwerp waarin het geïnteresseerd is zal het kind zich makkelijker inspannen voor een opgave. Voor een begrijpend lezen opdracht kan bijvoorbeeld een onderwerp gebruikte worden dat tot de verbeelding spreekt van het kind. Hierdoor zal het kind meer een speelgevoel dan een werkgevoel hebben tijdens het uitvoeren van zijn opdracht.
Autonomie
Hoogbegaafde kinderen hebben vaak behoefte aan autonomie. Ze willen graag zelf invloed hebben op hun leerroute. Door het kind keuzes te laten maken in hoe hij een leeropdracht uitvoert krijgt het kind de kans om aansluiting te vinden bij zijn manier van denken. Het kind zal hierdoor een sterkere innerlijke motivatie krijgen en zijn best doen op zijn opdrachten. De kracht zit hierbij in de ruimte om de opdracht meer persoonlijk te maken. Hierbij moet het kind niet de mogelijkheid krijgen om uitdaging uit de weg te gaan.
Storend gedrag
Wanneer hoogbegaafde kinderen zich op een alternatieve manier proberen te vermaken om verveling tegen te gaan kan dit storend zijn voor hun omgeving. Wanneer andere kinderen worden afgeleid tijdens de les moet dit zo snel mogelijk beperkt worden. Het negeren van dit afleidend gedrag zal het probleem niet oplossen. Het kan daarom nodig zijn om negatieve consequenties te verbinden aan negatief gedrag. Hierbij is het belangrijk om de nadruk op emotie of persoon te beperken. Wanneer het kind zich afgewezen voelt of een emotionele reactie krijgt kan dit het negatieve gedrag versterken. Voor een duurzame aanpak is het daarom belangrijk dat de focus ligt op het voeden van de onderliggende behoefte aan uitdaging.
Cyclus doorbreken
Het is niet eenvoudig om de negatieve cyclus van verveling te doorbreken. Een commitment om er uit te stappen is de eerste stap. Voor duurzame resultaten is een concreet plan nodig. In mijn coachprogramma Hoogbegaafd opvoeden helpen ik ouders om dit plan uit te werken en stapsgewijs uit te voeren. Hiermee wordt het fundament gelegd voor een positieve leefhouding van enthousiasme en voldoening.
Voldoening
Door aansluiting te vinden bij de belevingswereld van het hoogbegaafde kind krijgt het kind de mogelijkheid om in een positieve flow te komen. In een positieve flow heeft het hoogbegaafde kind plezier in het leren en bouwt het zelfvertrouwen op om grotere uitdagingen aan te gaan. Lees meer: Hoogbegaafd voldoening
Tip: Alle artikelen over verveling op een rijtje: Hoogbegaafdheid verveling overzicht