Hoogbegaafden denken snel

Hoogbegaafden denken vaak opvallend snel. Ze pikken nieuwe ideeën en concepten snel op en hebben vaak minder herhaling nodig om nieuwe vaardigheden te leren. Deze snelle manier van denken kan hen helpen bij het snel oplossen van problemen en het maken van verbindingen tussen verschillende stukjes informatie.

Het kan echter ook voor uitdagende situaties zorgen. In het verhaal hieronder lees je hoe vijf verschillende hoogbegaafde kinderen op hun eigen manier reageren wanneer ze de les van de juf snel begrijpen.

Tip: In Alle kenmerken hoogbegaafdheid op een rij vind je een overzicht van alle kenmerken van hoogbegaafdheid.

Stel je een klaslokaal voor waarin Juf Jullia haar klas rekenles geeft. Ze begint met het uitleggen van de basisprincipes van rekenen. Ze neemt de tijd om optellen en aftrekken stap voor stap uit te leggen, zodat alle leerlingen de concepten kunnen begrijpen. Terwijl de meerderheid van de leerlingen enthousiast begint met het maken van oefeningen en herhaalde instructies nodig heeft, zijn er enkele hoogbegaafde studenten die het na de eerste uitleg al volledig begrijpen. Deze bijzondere studenten hebben elk hun eigen unieke reactie op deze situatie.

Prestatie Peter

Peter is een ijverige en gedreven hoogbegaafde leerling. Meteen toen juf Jullia begon met het uitleggen van optellen en aftrekken, begreep Peter alle stappen. Hij voelt zich enthousiast en zelfverzekerd over zijn vaardigheden. In plaats van zich te beperken tot eenvoudige rekenproblemen, besluit Peter zichzelf uit te dagen door complexere berekeningen, zoals delen en vermenigvuldigen, uit te voeren. Hij is vastbesloten om zijn passie voor wiskunde te volgen en zijn grenzen te verleggen.

Verveelde Victor

Victor is een creatieve hoogbegaafde leerling. Zodra juf Jullia begint met het uitleggen van optellen en aftrekken, begrijpt Victor het direct. Terwijl de rest van de klas bezig is met eenvoudige oefeningen, merkt Victor dat zijn aandacht begint af te dwalen. Hij voelt zich verveeld en wil zich niet langer beperken tot de reguliere rekenopdrachten. In plaats daarvan begint hij zijn creativiteit op andere manieren te uiten. Victor ontwikkelt een passie voor het maken van schietpennen, waarbij hij zijn wiskundige vaardigheden gebruikt om complexe mechanismen te bedenken. Het is zijn manier om zijn unieke talenten tot uiting te brengen.

Isolerende Ida

Ida is ook een hoogbegaafde leerling, maar ze merkt al snel dat ze anders is dan haar klasgenoten. Terwijl juf Jullia geduldig uitlegt hoe je moet optellen en aftrekken, realiseert Ida zich dat ze deze concepten al begrijpt zonder veel moeite. Maar wanneer ze haar interesse in wiskunde probeert te delen met haar klasgenoten, voelt ze zich niet begrepen. Ida voelt zich geïsoleerd en eenzaam, omdat ze niemand heeft met wie ze echt over haar passie voor getallen en berekeningen kan praten.

Niet-begrepen Nienke

Nienke is een ambitieuze hoogbegaafde leerling die altijd wil blijven leren en groeien. Ze begrijpt de uitleg van juf Jullia over optellen en aftrekken meteen, maar merkt al snel dat andere studenten in de klas moeite hebben om het te begrijpen. Wanneer Nienke haar andere kinderen probeert te helpen met haar ideeën wordt ze vaak afgewezen of niet serieus genomen door Juf Jullia en haar klasgenoten. Dit frustreert Nienke en maakt het voor haar moeilijker om zich volledig te uiten in de klas.

Onderpresterende Oscar

Oscar is ook een hoogbegaafde student, maar hij merkt dat hij zich verveelt in de klas. Hij begrijpt de basisprincipes van optellen en aftrekken, maar voelt zich niet uitgedaagd door de reguliere oefeningen. Zonder de juiste begeleiding en voldoende uitdaging begint Oscar steeds minder inspanning te leveren. Hij stopt met het maken van huiswerk en zijn cijfers op toetsen gaan achteruit.

Dit verhaal illustreert hoe hoogbegaafde kinderen verschillend reageren op situaties waarin ze de lesstof sneller begrijpen dan anderen.

Ieder kind is uniek en verdient het om geaccepteerd en begrepen te worden zoals hij of zij is. Ben je benieuwd naar wat voor invloed snel denken op jouw hoogbegaafd kind heeft? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Tip: Leer meer over hoe hoogbegaafde kinderen denken in de blog IQ bij hoogbegaafdheid.

Update
Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf jezelf in op mijn lijst en mis nooit meer waardevolle informatie

Volg mij