Hoogbegaafden hebben een goed geheugen

Een opvallende vaardigheid die vaak voorkomt bij hoogbegaafdheid is het vermogen om enorme hoeveelheden informatie te onthouden en op te halen.

Hoogbegaafden kunnen een bijzonder sterke, bijna encyclopedische kennis van verschillende onderwerpen hebben. Ze kunnen de informatie die ze opslaan, gemakkelijk opvragen. Dit helpt hen enorm bij het maken van connecties tussen verschillende stukjes informatie.

Dit vermogen om verbanden te leggen tussen anderszins ongerelateerde informatie is een van de kenmerken die hoogbegaafden onderscheidt van anderen. Hierdoor kunnen ze patronen en verbanden zien die anderen misschien niet opmerken. Hoogbegaafden zijn in staat om complexe problemen op te lossen door gebruik te maken van deze unieke vaardigheid.

Tip: In Alle kenmerken hoogbegaafdheid op een rij vind je een overzicht van alle kenmerken van hoogbegaafdheid.

In het verhaal hieronder lees je hoe een talent als goed geheugen onbedoeld een negatief effect kan hebben op de groepsdynamiek.

Kennis vs kunde

Tim was een hoogbegaafde leerling in groep 6, bekend om zijn vermogen om elke vraag die gesteld werd te beantwoorden. Of het nu ingewikkelde wiskundige formules waren of gedetailleerde historische feiten, Tim had altijd een antwoord klaarliggen. Maar wat Tim niet besefte, was dat zijn aanwezigheid in de klas steeds meer de overhand kreeg.

Zijn rappe reacties, nog voordat anderen de kans kregen om na te denken, zorgden ervoor dat zijn klasgenoten zich terugtrokken. In plaats van gestimuleerd te worden om deel te nemen, begonnen ze te leunen op Tim’s antwoorden, waardoor hun eigen leerproces stagneerde.

Toen meester Jansen een groepsopdracht over klimaatverandering gaf, nam Tim meteen het initiatief. Hij lepelde zonder moeite alle informatie op die nodig was. Maakte verbanden tussen diverse stukjes informatie en vertelde zijn groepsgenoten hoe de opdracht er moest komen te zien.

Maar zijn klasgenoot Lisa, die ook graag wilde bijdragen aan het project, voelde zich buitengesloten door Tim’s dominante benadering. “Tim, je laat niemand anders iets doen!” riep ze gefrustreerd uit. “Je denkt dat je alles beter weet!”

Zelfs meester Jansen, die normaal gesproken Tim’s enthousiasme waardeerde, merkte dat zijn dominante aanwezigheid een negatieve impact had op de groepsdynamiek. “Tim,” zei meester Jansen kalm, “het is belangrijk dat iedereen in de groep de kans krijgt om bij te dragen.”

Het verhaal van Tim toont aan hoe een mooi talent, wanneer het niet goed wordt gedoseerd, kan leiden tot onbedoelde gevolgen. In plaats van te helpen bij het leerproces van de hele klas, domineerde Tim’s aanwezigheid de ruimte verstoorde hij het leerproces van zijn groepsgenoten.

Dit verhaal illustreert het belang van het doseren van je talenten. Ben je benieuwd hoe jij jouw hoogbegaafd kind kunt leren zijn talenten te doseren? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Tip: Leer meer over hoe hoogbegaafde kinderen denken in de blog IQ bij hoogbegaafdheid.

Update
Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf jezelf in op mijn lijst en mis nooit meer waardevolle informatie

Volg mij