Hoogbegaafden zijn vaak vroege vogels in de wereld van het leren. Hun intense nieuwsgierigheid en snelle begrip stellen hen in staat om complexe vragen te stellen. Ze ontwikkelen diepe inzichten die verder gaan dan wat gebruikelijk is voor hun leeftijdsgenoten. Hierdoor kan het voor hen moeilijk zijn om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten die dezelfde passie voor leren zoals zij missen.
Daarnaast kunnen hoogbegaafden een hoge mate van empathie en gevoeligheid vertonen. Ze kunnen diep worden geraakt door de emoties en ervaringen van anderen. Dit bied hen een uniek perspectief en begrip van de ander. Hoogbegaafden weten echter niet altijd wat ze met deze informatie moeten doen.
Dit kan hen een gevoel van ‘anders zijn’ geven. ‘Anders’ zijn is een unieke uitdaging die soms moeilijk te navigeren is. Het gevoel ‘anders’ te zijn kan voor hoogbegaafden een bron van onzekerheid en angst zijn. Ze kunnen worstelen met het gevoel dat ze niet passen in hun leeftijdsgroep of dat ze niet worden begrepen door anderen. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid, evenals problemen met zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Tip: In Alle kenmerken hoogbegaafdheid op een rij vind je een overzicht van alle kenmerken van hoogbegaafdheid.
Hieronder volgt een innerlijk dialoog van een hoogbegaafde jongen die zich anders voelt.

Eriks eenzaamheid
Erik stond aan de rand van het schoolplein, zijn ogen gericht op de spelende kinderen, maar zijn gedachten ver weg. Hij kon hun lachende gezichten zien, de vreugde in hun ogen, maar hij kon het niet voelen. In plaats daarvan voelde hij een knagende leegte, die hem keer op keer herinnerde aan hoe ‘anders’ hij was.
“Het is niet eerlijk”, dacht Erik. “Waarom kan ik niet gewoon zijn zoals zij? Waarom kan ik niet gewoon praten over voetbal en videogames in plaats van de mysteries van het universum?”
Erik sloot zijn ogen, een poging om de tranen die zich daar vormden, te verbergen. Hij voelde zich zo alleen, zo onbegrepen. “Ik wil gewoon normaal zijn”, fluisterde hij in gedachten. “Ik wil gewoon vrienden hebben die me begrijpen.”
Maar zelfs als deze gedachten door zijn hoofd schoten, wist Erik ergens diep van binnen dat hij niet ‘normaal’ was. En dat wilde hij eigenlijk ook niet echt zijn. Hij was een hoogbegaafde jongen, met een brandende nieuwsgierigheid en een gevoel dat dieper ging dan de meeste mensen ooit zouden begrijpen.
“Ik ben anders”, dacht Erik, terwijl hij zijn ogen opende en terugkeek naar zijn klasgenoten. “Dat is oké. Het is oké om anders te zijn.”
Hij voelde nog steeds de pijn van eenzaamheid en het verlangen om geaccepteerd te worden. Maar hij wist ook dat hij sterk was, dat hij deze uitdagingen kon aangaan. Hij zou blijven leren, blijven vragen stellen, blijven zorgen voor anderen. Want dat was wie Erik was.
“En op een dag”, dacht Erik terwijl hij langzaam wegliep van het schoolplein, “zal ik mensen vinden die me waarderen voor wie ik ben. Niet ondanks mijn hoogbegaafdheid, maar vanwege mijn hoogbegaafdheid.”
Wil jij ontdekken hoe jij jouw hoogbegaafd kind leren om op een krachtige manier anders te zijn? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Tip: Leer meer over de belevingswereld van jou hoogbegaafde kind in de blog gevoeligheid bij hoogbegaafdheid.