Hoogbegaafdheid en sociale creativiteit

Sociale creativiteit uit zich in het vermogen om nieuwe ideeën, oplossingen of methoden toe te passen binnen sociale contexten. Hoogbegaafden kunnen buiten de traditionele sociale kaders denken en nieuwe verbindingen leggen die anderen niet zien.

Hoogbegaafden zijn in staat om hun brede interesses en uitgebreide algemene kennis te gebruiken om gemakkelijk contact te maken met veel verschillende mensen. Ze zijn vaak gevoelig en hebben het vermogen om zich goed in te leven in de gedachten en gevoelens van anderen. Dit stelt hen in staat om nieuwe ideeën, oplossingen of methoden te ontwikkelen en toe te passen binnen sociale situaties.

Hoogbegaafden kunnen buiten de gebruikelijke sociale kaders denken, wat hen in staat stelt om nieuwe verbanden te leggen die voor anderen wellicht niet zo duidelijk zijn. Dit gaat niet alleen over het herkennen van patronen die anderen over het hoofd zien. Het gaat ook om het ontdekken van connecties tussen concepten, ideeën of gebeurtenissen die op het eerste gezicht geen verband met elkaar lijken te hebben. Bijvoorbeeld het zien van een link tussen een abstract wiskundig concept en een alledaags probleem. Of het vinden van een metafoor uit de literatuur die perfect een sociaal dilemma illustreert.

In het dagelijks leven kunnen hoogbegaafden bijvoorbeeld een unieke oplossing vinden voor een huishoudelijk probleem door een wetenschappelijk principe toe te passen. Of ze kunnen een dieper inzicht krijgen in de dynamiek van hun vriendengroep door patronen te herkennen die anderen misschien niet opmerken.

Tip: In Alle kenmerken hoogbegaafdheid op een rij vind je een overzicht van alle kenmerken van hoogbegaafdheid.

In het verhaal hieronder staat een voorbeeld van hoe een hoogbegaafd kind zijn sociale vaardigheden inzet om een ruzie op te lossen.

Ad’s advies

Eens in een levendige stad woonde een hoogbegaafde jongen genaamd Ad. Op zijn twaalfde levensjaar had Ad al een breed scala aan interesses ontwikkeld. Hij hield van wetenschap, kunst, muziek en literatuur. Maar bovenal was Ad geïntrigeerd door de complexiteit van menselijke emoties en relaties.

Op een dag zag hij een groep buurtkinderen die buiten speelden. Echt spelen was het niet, ze waren in een verhitte discussie beland. Nieuwsgierig als hij was, liep Ad naar hen toe om te vragen wat er aan de hand was. Hij ontdekte dat ze ruzie maakten over wie de leider moest zijn tijdens hun spel.

Ad begreep dat dit geen eenvoudig op te lossen probleem was. Met vastberadenheid stelde hij voor dat hij een mogelijke oplossing had. Hij verzocht de kinderen om in een kring te gaan staan, waarbij iedereen de gelegenheid kreeg om uit te leggen waarom ze graag het spel wilden leiden. Ad begreep dat door iedereen de ruimte te geven om hun ideeën te delen er meer begrip voor elkaar zou komen.

Terwijl hij luisterde naar de verschillende standpunten, begon Ad verbanden te leggen tussen hun ideeën. Hij realiseerde zich dat hun behoefte aan leiderschap voortkwam uit het verlangen naar structuur en richting tijdens het spel. Met dit in gedachten stelde Ad voor om een roulerend leiderschapsmodel te hanteren, waarbij elk kind de kans kreeg om de leider te zijn voor een bepaalde periode.

De kinderen waren nieuwsgierig naar deze oplossing en stemden ermee in om het uit te proberen. Ad legde uit dat dit hen zou helpen om samen te werken, elkaars ideeën te respecteren en iedereen gelijke kansen te geven om leiderschap te ervaren.

Gedurende de volgende weken speelden de kinderen volgens het roulerende leiderschapsmodel. Ze ontdekten dat het delen van verantwoordelijkheid en leiderschap hun spel dynamischer en leuker maakte.

Ben je benieuwd hoe jouw hoogbegaafd kind zijn of haar sociale creativiteit kan inzetten? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Tip: Leer meer over hoe hoogbegaafde kinderen denken in de blog creativiteit bij hoogbegaafdheid.

Update
Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf jezelf in op mijn lijst en mis nooit meer waardevolle informatie

Volg mij