Hoogbegaafdheid kan zich uiten in wat we ‘intellectuele creativiteit’ noemen. Dit type creativiteit is gericht op academische vakgebieden zoals wiskunde, wetenschap, literatuur en filosofie.
Intellectuele creativiteit uit zich in het creëren van nieuwe ideeën, oplossingen of methoden binnen deze academische gebieden. Door buiten de traditionele kaders te denken kunnen ze nieuwe verbindingen leggen die anderen misschien niet zien.
Deze creativiteit stelt hoogbegaafden in staat om nieuwe concepten te introduceren die de manier waarop we naar de wereld kijken veranderd. Hoogbegaafden dagen vaak oude theorieën uit en bieden nieuwe perspectieven die ons begrip van verschillende onderwerpen verdiepen.
Het is belangrijk om op te merken dat intellectuele creativiteit niet beperkt is tot het produceren van nieuwe ideeën. Het is ook het vermogen om bestaande ideeën op nieuwe en innovatieve manieren toe te passen. Hoogbegaafden zijn vaak in staat om complexe problemen op te lossen door bestaande kennis op een unieke manier toe te passen.
Tip: In Alle kenmerken hoogbegaafdheid op een rij vind je een overzicht van alle kenmerken van hoogbegaafdheid.
In het verhaal hieronder staat een voorbeeld van hoe een hoogbegaafd kind haar wiskundig inzicht verdiept.

Wilma’s wiskundewereld
Wilma, een hoogbegaafd meisje van 8 jaar oud, had een speciale liefde voor rekenen. Ze was niet alleen goed in het snel oplossen van moeilijke sommen, maar ze ontwikkelde ook haar eigen methoden om tot oplossingen te komen.
Tijdens een rekenles merkte Wilma iets bijzonders op. Ze was bezig met het oefenen van de vermenigvuldigingstabellen en ze stopte bij de tafel van 5.
Ze merkte op dat bij het vermenigvuldigen van elk getal met 5, als het oorspronkelijke getal even was, het resultaat eindigde op 0 en als het oorspronkelijke getal oneven was, het resultaat eindigde op 5. Bijvoorbeeld, 2 x 5 = 10 en 3 x 5 = 15.
Vol enthousiasme besloot Wilma haar ontdekking aan haar meester te laten zien. Ze liep naar zijn bureau en legde haar bevindingen voor. De meester bekeek haar werk en knikte, “Leuk, Wilma,” zei hij, “maar ik weet niet zeker of je er veel aan hebt.”
Wilma knikte beleefd naar haar meester, maar in haar gedachten was ze het niet met hem eens. Ze vond dat deze ontdekking wel degelijk nuttig was. Voor haar was dit geen nutteloze informatie, maar een handig weetje dat ze kon gebruiken om wiskundige patronen beter te begrijpen.
Ben je benieuwd hoe jouw hoogbegaafd kind zijn of haar intellectuele creativiteit kan inzetten? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Tip: Leer meer over hoe hoogbegaafde kinderen denken in de blog creativiteit bij hoogbegaafdheid.