Leer je kind zelfgestuurd leren in 6 stappen

Je wilt er graag zijn voor je kind. Je wilt je hoogbegaafde kind gelukkig zien. Helaas kun je niet altijd actief betrokken zijn bij de activiteiten van jouw kind. Maar hoe kun je als ouder dan toch je kind plezier geven, uitdaging bieden en betrokken zijn bij zijn of haar ontwikkeling? Ik help je in 6 stappen om jouw kind zelfgestuurd te laten leren.

Wat is zelfgestuurd leren?

Wanneer een kind zelfgestuurd leert kan het zelfstandig leren met minimale input van buitenaf. Het kind weet wat zijn interesses zijn en kan zelf doelen bepalen hoe het spelenderwijs zichzelf kan ontwikkelen. Hierdoor kan het kind zichzelf op een nuttige manier vermaken. Daarnaast ontwikkeld het kind zelfvertrouwen en een levenslange leergierigheid.

1. Stimuleer nieuwsgierigheid

Je kunt beginnen met het ontdekken van de interesses van jouw kind. Waar wordt jouw kind enthousiast van? Waar stelt het steeds vragen over? Geef je kind extra aandacht in deze interesses zodat het enthousiasme groeit. Je kunt dit doen door zijn vragen over deze onderwerpen te beantwoorden, of vragen aan hem te stellen. Probeer ook een uitje te organiseren die aansluit bij zijn interesses.

2. Bied uitdagende materialen aan

Leer je kind om problemen op te lossen door je kind uitdagende materialen aan te bieden. Denk hierbij aan boeken, puzzels, experimenteersets en educatieve spelletjes die passen bij de interesses en het niveau van je kind. Moedig je kind aan om zijn intellectuele grenzen te verleggen en zijn creativiteit te gebruiken om uitdagende taken aan te gaan.

3. Creëer een leerrijke omgeving

Geef je kind een eigen plekje in of rond het huis waar het zijn hobby kan uitvoeren. Naast dat deze plek praktisch ingericht moet zijn om de hobby uit te voeren kun je deze plek ook versieren. Met posters of attributen kun je extra benadrukken dat deze plek draait om de interesses van jouw kind. Zo maak je het een fijne plek om te zijn en heeft jouw kind meer focus en motivatie voor zijn hobby.

4. Ondersteun zelfreflectie

Hoe leuk is het wanneer jouw kind verteld waar het mee bezig is of wat het heeft gedaan. Dit is voor jou een mooie kans om de zelfreflectie van jouw kind te stimuleren. Je kunt dit doen door verdiepende vragen te stellen. Bijvoorbeeld: Waarom denk je dat het niet gelukt is? Hoe zou je het een volgende keer anders kunnen doen? Daarnaast kun je ook bespreken wat jouw kind van plan is om te gaan doen. Ook nu kun je verdiepende vragen stellen en jouw kind dieper na te laten denken over zijn aanpak. Lees meer: 6 Tips om je kind kritisch te leren denken

5. Geef autonomie

Laat je kind keuzes maken over zijn leeractiviteiten en moedig hem aan om zijn eigen interesses te volgen. Geef hem de vrijheid om op zijn eigen tempo te leren en moedig zelfstandigheid aan. Door autonomie te bieden kan jouw kind zijn eigen leerroute bepalen en zijn intrinsieke motivatie versterken.

6. Bied ondersteuning

Wees aanwezig en beschikbaar voor je kind. Dit zal niet altijd mogelijk zijn maar zorg ervoor dat deze momenten er wel zijn. Geef je kind de gelegenheid om zijn verhaal te doen en bied hem hulp wanneer je hem ergens me ziet worstellen. Moedig doorzettingsvermogen aan en bied je kind emotionele steun bij uitdagingen.

Veel succes!

Ik wens jouw kind veel plezier in het vinden en uitvoeren van zijn of haar hobby! En jou als ouder wens ik succes bij het ondersteun van jouw kind. Om jullie een steuntje in de rug te geven heb ik De vijf sleutels naar verbinding geschreven. Hierin beschrijf ik uitgebreider hoe jij als ouder er kunt zijn voor jouw hoogbegaafde kind.

Update
Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf jezelf in op mijn lijst en mis nooit meer waardevolle informatie

Volg mij