Omgaan met heftige emoties

Aan het gedrag van je kind merk je of deze blij is of niet. Maar waarom je kind zich niet blij voelt is niet zo eenvoudig om te peilen. Je kunt het altijd vragen aan je kind, maar is jouw kind zich er wel bewust van waar zijn emoties vandaan komen? Dit moet het kind leren en ontwikkelen. Als ouder kun jij hierin een essentiële rol vervullen.

Samen eenzaam

Als ouder van een hoogbegaafd kind zie je vaak alleen de gevolgen van een heftige emotie. Je weet niet waar het vandaan komt en begrijpt daarom niet waarom jouw kind intens verdrietig is. Dit kan je als ouder machteloos en gefrustreerd maken. Hoe ga je daar me om? Laten we kijken naar het voorbeeld van Maaike.

Door het voorval van eerder zit Maaike niet lekker in haar vel. Maaike wordt overspoeld door verschillende emoties. Ze voelt veel, maar is zich hier niet van bewust. Uit baldadigheid trek Maaike daarom bloemen uit de tuin.

Wat zou jij als ouder in deze situatie doen? Straf geven? Als Maaike straf krijgt helpt dit haar niet om haar verdriet te verwerken. Maaike begrijpt prima dat straf een logisch gevolg is wanneer ze iets doet wat niet mag. Maar haar verdriet blijft, en Maaike blijft het alleen dragen.

In verbinding

Wat zou er gebeuren als je als moeder liefdevol je arm om je kind heen slaat? ‘Dit is niet de bedoeling Maaike, hier wordt Mamma boos van. Waarom doe je dit?

Dit is een voorbeeld van een steunende moeder. Waarschijnlijk weten zowel Maaike als haar moeder niet waarom ze de bloemen uit de tuin heeft getrokken. Maar door er te zijn voor haar dochter kunnen ze samen op zoek gaan naar een antwoord. Hierdoor leert Maaike ontdekken waarom ze niet lekker in haar vel zit. Niet altijd zal het antwoord gevonden worden. Toch voelt Maaike in ieder geval dat Mamma haar ziet en er voor haar wil zijn.

‘Betekend dit dat ik geen straf mag geven aan mijn kind? Moet ik alles zomaar laten gebeuren?’ Nee, zeker niet. Er mogen zeker consequenties worden verbonden aan negatief gedrag. Probeer het woord ‘straf’ echter te vermijden. Werk samen aan een ‘oplossing’ voor de schade die is ontstaan. Hierdoor leert jouw kind dat het de verantwoordelijkheid moet dragen over zijn gedrag.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je samen met jouw kind gaat reflecteren wat er gebeurd is. Jouw kind heeft jouw vragen nodig om zijn gedachten en emoties te ordenen. Door eenvoudige vragen te stellen kun je jouw kind helpen om zijn verdriet of boosheid een plekje te geven. Denk hierbij aan vragen als: Ben je boos? Ben je vernietig? Waarom ben je boos? Kan dat komen omdat je net gevallen bent?

‘Als ik vraag waarom mijn kind iets doet komt er niets terug’ hoor ik je denken. Je bent zeker niet de enige die hier tegenaan loopt. Daarom heb ik het gratis handboek De 5 sleutels naar verbinding voor jou geschreven. Hierin help ik je om de relatie met jouw hoogbegaafde kind te verdiepen. Wanneer jouw kind zich veilig voelt zal het steeds meer met jou delen. Hierdoor ga jij beter begrijpen wat er in je kind omgaat en hoe jij er voor hem of haar kunt zijn.

Sociaal onderontwikkeld

Als mijn kind met bloemen gaat gooien uit frustratie, is mijn kind dan sociaal onderontwikkeld?’ Ontdek het antwoord op deze vraag: Hoogbegaafd sociaal onderontwikkeld

Update
Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf jezelf in op mijn lijst en mis nooit meer waardevolle informatie

Volg mij